ИЗРАДА ВЕБ САЈТОВА » Шта је пхп

Шта је пхп

Чланак написан 28.10.2009.    Број коментара 1 коментар/a     Број прегледа 27354 преглед/a Штампај чланак

Пошаљите свом пријатељу линк

ПХП (PHP: Hypertext Preprocessor) је специјализовани скриптни програмски језик који се користи за израду динамичких веб страница, тј. за динамичко генерирање ХТМЛ кода.

Помоћу ПХП-а можете креирати ХТМЛ страницу на серверу пре њеног слања на локални рачунар клијенту попуњену динамичким садржајем. На овај начин ПХП код који је генерисао страну се не може видети, и приказује се чисти ХТМЛ код.

По синтакси сличан је програмском језику Ц, чак има и исте функције. То значи да једну радњу можете извести коришћењем више различитих функција.

ПХП је настао 1995. године направио Расмус Лердорф из ПХП/ФИ. Користио је Перл скрипте на својим веб страницама. Он је тај програм назвао “Алат за личну презентацију”. Касније је на то додавао функције из програмског језика Ц за комуникацију с базама података и постављања на сервер динамичких веб страница.

ПХП 3.0 је представљао прву верзију која доста личи на данашње верзије ПХП-а. Креирали су га израелски програмери Енди Гутманс и Зеев Сураски 1997. године, као потпуну прераду пројекта ПХП/ФИ. Име је промењено у ПХП (без додатка 'ФИ'), чије се значење изменило да представља рекурзивни акроним 'ПХП: препроцесор хипертекста' (PHP: Hypertext Preprocessor ). ПХП 4.0 је настао 1998. године, а верзија ПХП 5.0 2004. године која је донела много имена у Објектно Оријентисаном Програмирању.

Свака ПХП датотека садржи квачице на почетку и на крају  '' између којих се налази пхп код. Поред тога свака променљива има префикс $. У називу променљиве нема размака. Као размак може се користити знак “_”. Још једна врло битна ствар код променљивих у ПХП-у је да су имена case-sensitive. То значи да програм разликује велика и мала слова, ево једног малог примера за илустрацију:

  није исто као и     

Пример ПХП кода:

На страници код је приказан у формату::


ПОДЕЛИТЕ СА ПРИЈАТЕЉИМА


Facebook Twitter Delicious Digg FriendFeed Google Bookmarks MySpace Reddit Sphere StumbleUpon Technorati Favorites Tumblr

ПОШАЉИТЕ КОМЕНТАР

Име:*
Ел. пошта:*
Коментар:*
Анти-спам:* Анти-спам
 

КОМЕНТАРИ


mirko | 2010-11-25 | 12:08:03

zdravo... zanima me sta je potrebno za pocetak rada sa php-om? je li free, kako se instalira, gdje se moze naci?